Det skumle tårn over Radicofani

Det etrustiske amfiteater i Sutri

 

 


Frankerstien, 2019

 

Frankerstien, uge 22-23

Periode: 29. maj-6. juni, 2019

Denne cykelferies historie starter med Ærkebiskop Sigerico fra Canterbury (England), der i de herrens år 990-994 beskrev den komplette rute fra Canterbury (England) til Rom og derfra til Brindisi, hvorfra pilgrimme og korsriddere m.m. kunne sejle til Jerusalem.

Dele af ruten i Italien har endnu ældre oprindelse, da Longobarderne i Norditalien allerede i det VI århundrede markerede en rute over Appenninerne, der kunne bringe dem selv og rejsende relativt sikkert gennem byzantinernes (arvefjendens) områder i Midtitalien for at nå Rom og deres grevskaber i det sydlige Italien.

Stien eller vejen (som man vil) blev i middelalderen brugt flittigt af specielt Frankerne, som i stor stil valfartede til Rom for at besøge Sankt Peters grav (under Peterskirken), heraf navnet Via Francigena (på italiensk) eller Frankerstien, som vi har valgt at kalde den.

Ruten, der alene i Italien fra Gran Sant Bernardo (ved grænsen til Sweitz) tæller 45 etaper for pilgrimme (til fods) for at nå til Rom, forbinder et utal af klostre, valfartsteder, kirker og forskansede middelalderbyer, hvor datidens pilgrimme m.m. kunne tilbringe natten i sikkerhed. Som resultat af de mange rejsende udviklede ruten sig igennem historien til en vigtig hovedfærdselsåre også for kommunikation og handel.

Det er i denne kontekst, at vores cykelferie har taget form. Vi følger delvis vandreruterne, delvis ruter specielt designet til cyklister. Ruterne er planlagt til cykelturister i god form og begyndende motionister, men ville også kunne tilbydes mountainbike klubber som klubtur. Vi følger Frankerstien fra Lucca til Rom ad stier, grusveje og andre veje og ser og oplever Toscana og Lazio med pilgrimmens øjne, øre, næse og smagsløg! Efter seks etaper på cykel afsluttes cykelrejsen med en hel fridag i Rom, hvor vi bl.a. kan hilse på Paven og be' en bøn i Peterskirken som tak for beskyttelsen undervejs.

Heste og æsler er skiftet ud med mountainbikes (og E-bikes), oksekærren er skiftet ud med en følgebil (minibus). Halmen i laderne rundt omkring er byttet ud med rigtige senge med dyner/tæpper, rindende vand og betragtelig komfort.

Etaperne: De daglige etaper (seks i alt) er gennemsnitligt 72 km lange. Terrænet er bakket og indimellem relativt udfordrende, men vi har kun en enkelt stigning (8 km, 400 hm). Resten af strabadserne kan beskrives som kortere og længere bakker som af og til viser tænder med anselige stigningsprocenter. Hver dag vil der være mulighed for at "hoppe" i bussen for at spare benene for de sidste 10-12 km og/eller dagens mest udfordrende bakke.

Underlag: Der køres fortrinsvist på grusveje, men vi benytter også stier, som bringer os i nærkontakt med naturen, vinområderne og langs floder og vandløb. Kun meget få passager (meget korte) kan betegnes som tekniske, og er ikke længere, end at man hurtigt kan trække cyklen forbi. I alt skal man regne med 25% asfalt i løbet af den samlede pilgrimsrejse.

Overnatning: For at give turen så meget spændende indhold som muligt har vi med fuldt overlæg valgt mindre overnatningssteder, der har et eller andet at tilbyde udover det sædvanlige kedelige hotelværelse. Det er til fulde lykkedes og variationen mellem overnatningsstederne er klart med til at gøre turen unik og eventyragtig, lidt ligesom de gamle pilgrimsrejser må have været det! Blandt overnatningsstederne kan vi nævne et valfartssted (med tilknyttet vandrehjem), som er nævnt i historiebøgerne første gang i år 1059, et vinslot/borg, en antik villa/slot, et agriturismo i guddommelige omgivelser, et ret lækkert firestjernet hotel, samt en kirkelandsby (i Rom). Værelserne vil fortrinsvist være dobbeltværelser, men vi benytter også lejligheder, hvor 3-5 personer må være fælles om et badeværelse.

Cykler: De cykler, vi stiller til rådighed for pilgrimsrejsen, er mountainbikes i en god, solid kvalitet med skivebremser, stødafdæmpet forgaffel og bjerggearing. Også elektriske cykler er en mulighed (tillæg: 900 kr. for en uge).

Forberedelse: Frankerstien kræver en målrettet forberedelse med regelmæssige længere ture med bakket indhold! På vores udfordringsbarometer har vi sat turen til 6,5, hvor Bike & Vin er 4, Val di Non er 5, Trentino (for cykelturister) er 6, Brasilien 7 og Nepal 8.

Læs om dagsetaperne nederst på siden.

Priser:

Med fly, pr. person. Inkl. morgen- og aftensmad.
11.495 kr.
I egen bil, pr. person. Inkl. morgen- og aftensmad.
9.495 kr.

Priserne ovenfor indeholder italiensk moms.

Inkluderet i prisen: Flybilletter, lufthavnstransfer, 8 nætter med med morgen- og aftensmad (på nær den sidste aften), cykelleje, bagagetransport, følgebil, diverse entréudgifter undervejs (ikke i Rom), vand til drikkedunke, snacks, guide, hotelskat og moms.

Tager I selv cykler med, fratrækkes 350 kr. pr. cykel

Enkeltværelse (tillæg 175 kr. pr. nat).

Ikke inklusiv i prisen: Alle drikkevarer samt frokost, den sidste middag i Rom, elektrisk cykel (tillæg 900 kr.), tillæg for enkeltværelse, afbestillingsforsikring evt. entréudgifter og metro/bus i Rom.

Flyrejse: Flyrejsen foregår til og fra Københavns Lufthavn hhv. Billund. Vi henter jer i lufthavnen og bringer jer til startdestinationen.

Udrejse: Onsdag d. 29. maj.

Hjemrejse: Torsdag d. 6. juni.

Bagagetransporten sørger vi for! Det er dog en god ide at medbringe en lille rygsæk til regntøj m.m. Husk også cykellygter.

Leje af cykler klarer vi - mountainbikes med en gearing, der passer til ruterne. Foretrækker I at medbringe jeres egne cykler, trækker vi cykellejen (350 kr. ) fra i cykelferiens pris. Det er desuden muligt at bestille en elektrisk cykel, men det er forbundet med et tillæg på 900 kr.

Forplejning: Morgenmad og aftensmad (på nær den sidste middag i Rom) er indregnet i prisen. Frokosten spises ude på ruten. Undtagelsesvist som pic-nic.

Forsikring: Sygdomsafbestillingsforsikring kan tegnes ved tilmelding. Forsikringen sendes pr. mail og koster 190 kr. (som skal betales direkte til forsikringsselskabet). Ulykker dækkes af gæsternes egen ulykkesforsikring. Rejseforsikringer kan tegnes igennem Bike Italien.

Maksimalt deltagerantal: 16 personer.

De daglige etaper:

Etape 1: Rolig start langs floden Serchio til Lucca, en af Toscanas absolutte perler med sine imponerende voldanlæg rundt om byen. Efter et asfaltstykke når vi Altopascio, hvorfra et spændende stykke med små stier har sin begyndelse. Et græsklædt dige leder os til Fucecchio, den første af mange byer positioneret på en bakketop, som vi skal besøge. Ikke langt efter starter en længere bakke til San Miniato, en middelalderby med gammel historie og et flot tårn på selve toppen, hvortil vi (død og pine) arbejder os op for at beundre den endeløse udsigt over det pragtfulde vinområde: Chianti! Derfra bølger vejen forbi Castelfiorentino til Gambassi, hvor vi skal overnatte på et vandrehjem, der har eksisteret i 800 år.

Etape 2: Efter et kig på Gambassi kører vi ad grusveje igennem et pragtfuldt (og bakket) område med vinmarker på alle sider, indtil vi kan se San Gimignanos mange tårne i det fjerne. Vi tager os god tid i Toscanas måske allerflotteste by (nådesløs konkurrence), der tilfredsstiller alle vores drømme om, hvordan en romantisk middelalderby er skruet sammen! En gammel jernbane (flad) leder os til endnu en toscansk juvel, Colle di Val d'Elsa, kendt for sin krystalglasproduktion, hvor dem med gode ben kan køre helt op i den gamle bydel og nyde udsigten! Grus- og asfaltveje bringer os til muromkransede Monteriggione, der med sine 14 tårne fremstår som en fuldstændig intakt ridderborg. Vi slutter dagen med et andet af turens absolutte højdepunkter: Siena, som er kendt for sin bankvirksomhed og sit årlige Palio, hvor byen (og alle turisterne) går amok, når hestene slippes løs på Piazza Il Campo! Vi overnatter på et vinslot med udsigt til Sienas tårne.

Etape 3: Med Sienas flotte mure bag os arbejder vi os ned igennem Le Crete, hvor det ene spektakulære bakkelandskab afløser det andet kun afbrudt af de karakteristiske endeløse rækker af cypresser langs vejene. Når vi kommer der i juni, vil forskellige afgrøder som solsikkemarker, vinrænker og bølgende korn få landskabet til at spille som et helt symfoniorkester! Efter Buonconvento (det gode kloster), der fremstår nærmest uberørt fra en fjern fortid, skærer vi et hjørne af og kører ad bevægelige grusveje til San Quirico d'Orcia, hele tiden med udsigt til Montalcino, hvor man som bekendt kan nyde den ene af Italiens tre kongevine: Brunello'en. Netop før vi når vores agriturismo i skyggen af det skumle borgtårn i Castiglione d'Orcia, har vi muligheden for at bade i termalsk vand (helt gratis).

Etape 4: Allerede fra morgenstunden kan vi se vores første destination, Radicofani i den fjerne med sit enlige tårn på en høj, høj bakke i midten af Val d'Orcia. Der skal vi op (koste hvad det vil) for at nyde en uovertruffen udsigt fra den hyggelige by og selve borgtårnet på toppen. Stigningen til toppen er 8 km lang med 400 hm men heldigvis kun 5% i snit, så mon ikke det går? Nedkørslen er ugens bedste og foregår på en slags bjergkam, hvorfra man har pragtfuld udsigt i alle retninger. Den videre vej går forbi to mindre byer, Proceno (også med lille borg) og Acquapendente, hvor vi skal besøge katedralen Santo Sepolcro, hvor en meget seværdig krypt huser en blodplettet sten fra det sted i Jerusalem, hvor Jesus skulle være blevet korsfæstet, begravet og genopstanden. Etappen er ugens mest udfordrende og slutter med udsigt over Lago di Bolsena, som skjuler et af Europas største vulkankratere (113 km2). Vi skal bo på kanten af krateret i den meget charmerende middelalderby Bolsena, der har etruskisk oprindelse.

Etape 5: På femtedagen følger vi kraterkanten til Montefiascone, der ved første øjekast ikke imponerer. Men efter møjsommeligt at have arbejdet os op til borgen Rocca dei Papi på toppen venter en spektakulær udsigt med næsten 500 meters lodret drop til vinmarker og Lago di Bolsena. Vores videre færd i retning af Viterbo foregår på selve den Antica Cassia, som romerne anlagde for 2000 år siden! Stien passerer et lille område med termalsk vand, som vi kan overveje. Man kunne sikkert tilbringe en hel uges ferie i Viterbo, der med sine 23 kirker, 23 borgtårne og 13 byporte har meget at byde på! Vi kører en scenisk rundtur igennem byens smalle gader og får set det vigtigste. Dagens ridt slutter i Sutri, som huser Italiens ældste amfiteater gravet ud i askesten af etruskerne. Hvis tiden tillader det, kan de mere øvede mountainbikere glæde sig til et godt spor her!

Etape 6: Fra Sutri flader terrænet noget ud. Grus- og jordvejene er jævnt faldende så et pænt stykke foregår med god fart og godt flow. Vi kommer blandt andet forbi vandfaldet, Cascata di Monte Gelato, som hurtigt kan nedkøle eventuelt overophedede pilgrimme! Det kræver mandsmod m/k at bade her, men det kan lade sige gøre! Balladen får vi i Campagnano, hvor en kort men stejl bakke vil sætte de fleste på prøve! Ruten fortsætter i mere bakket terræn til den lille hyggelige by Formello, hvis museum om etruskertiden fortjener et hurtigt kig og evt. et kaffe/frokost stop. Bakkeriet fortsætter et stykke endnu, indtil vil endelig kan trille ned imod Prima Porta, hvor cykelstien langs Tiberen har sin begyndelse. Endelig helt flad kørsel - 20 km total afslapning! Vi triller lige så stille ind i Rom. Vi kan høre lydene, men er ellers helt afskærmet af høje mure for kaos og bilos. Op ad en trappe og så står vi der: Foran Peterskirken i Rom, et pragtfuldt syn og en god følelse! Vi slutter pilgrimsrejsen på Piazza Garibaldi, hvor vi kan se udover Roms tegltage, kirker og utallige monumenter. Herfra 2 km til vores hotel ad den antikke Via Aurelia, der løber langs en gammel romersk akvædukt.

Pilgrimsrejsens sidste dag foregår til fods med udforskning af Rom. Erfaringen siger, at guidede rundvisninger med 16 personer kan blive en lidt omstændig affære, så vi stiller deltagerne helt frit i forhold til, hvordan de vil planlægge deres sightseeing tur rundt imellem Roms utallige monumenter, ruiner, kirker, springvand, trapper, kvarterer og cafe'er. Om aftenen er det op til deltagerne, om de vil spise fælles eller hver for sig.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

Bike Italien
E-mail: Joachimjerichow@hotmail.com
Telefon: +39-3493672104

 

 

 

 
 

 

 

Et kort over de forskellige pilgrimsruter i Europa.