1  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 
   
 
 

 

 
 
 


MTB-Safari (Brentadolomitterne)

 

MTB-Safari, Brentadolomitterne

Datoer: Ikke programsat i 2019. Kan bestilles af klubber og andre grupper af mtb-ryttere i god tid.

MTB-Safari ekspeditionen foregår i Nationalparken Brentadolomitterne, hvor de højeste tinder når op i 3.173 meters højde! Man kører i højlandet fra 400 til 2.500 m iblandt gigantiske gletchere, brusende vandløb, spektakulære vandfald og små hyggelige bjergsøer. Er vi heldige, kan vi se spejlbilledet af de sneklædte bjerge i vandets overflade. Vi har endnu ikke set fritlevende bjørne på turen, som det oprindeligt var meningen (!?), men vi håber, at det bliver næste gang... bare ikke alt for tæt på! Dog masser af murmeldyr (marmotter), råvildt og bjerggeder. På programmet er desuden et valfartssted med seks små kirker bygget side om side på en klippe med stejle sider midt i en kløft, så ingen tur uden kultur!

Turen er designet til den eventyrlystne mountainbike-rytter, der higer efter uforglemmelige naturoplevelser i pragtfulde bjergrige omgivelser! Området er i modsætning til de centrale Dolomitter meget vildt og så godt som helt ubeboet! Er vejret klart kan man på 4. og 5. dagen nyde helt ecceptionelle looks til Adamellerne, hvis sneklædte tinder når op i 3.600 meters højde!

Ruterne er alle relativt fysisk krævende (55-65 km) og meget varierede. Fra lange udfordrende stigninger til små singletracks i skov, langs søer, floder og vandløb. Deltagelse kræver en grundig forberedelse. Det tekniske niveau er spændende, udfordrende og sjovt uden at være faretruende. Flere af ruter kan løbende tilpasses til det, vi kalder "hold 2-ryttere", så man kan springe et par hundrede højdemeter over eller de mest tekniske passager. Der cykles fra hotel til hotel, imens bagagen transporteres til næste destination i bil. Skulle nogen have lyst til at komme til Italien i bil, så sørger vi får, at I bliver fragtet tilbage til bilerne efter endt tur.

Overnatningsstederne er alle familieejede og meget hyggelige! Det første hotel, hvor vi skal være to nætter, har indendørs swimmingpool og wellness. Det tredje hotel har udendørs jacuzzi. Aftensmaden er inklusiv i prisen. Frokosten spises på rifugier (bjerghytter) ude i terrænet og er for egen regning. Bliver vi flere end 12 deltagere, så tager vi en guide mere med.

Afrejse:

Hjemrejse:

Priser:

Med fly, pr. person, 7 overnatninger
Kør selv, pr. person, 7 overnatninger  

Priserne ovenfor indeholder italiensk moms (IVA).

Prisen er inklusive: Flyrejse, cykeltransport, hotelophold (7 nætter) med halvpension (ekskl. drikkevarer), lufthavnstransfer, bagagetransport, guide samt moms.

Ikke inklusive: Evt. reparationer, reservedele, enkeltværelsetillæg, forsikring, frokost og drikkevarer.

Program:

Afhentning i lufthavnen. Transport til hotel.

Etape 1: (45 km, 1750 hm).Første dag på cyklen bringer os først igennem en snæver slugt med indtil flere vandfald. Vi fortsætter rundt om søen Lago Smeralda med sit karakteristiske azurblå farve. Videre går det langs en brat afgrund, i hvis dyb man svagt kan skimte vandløbet Rio Novella, indtil vi når Cascate di Trez, et 150 m højt vandfald. Så kører vi ind i landet og når efter et par kilometers heftig stigning, Lago di Trez, en billedskøn lille bjergsø i uberørte omgivelser. Herfra går det løs med et lækkert stykke single track i skovbund og med rødder alle vegne, inden vi begynder en længere stigning til Monte Macaion (1.866 m). Fra udsigtspunktet skal man ikke for tæt på kanten! En lodret afgrund på næsten halvanden kilometer får det til at vende sig i maven, imens den nærmest uendelige udsigt over hele Bolzano og samtlige de centrale Dolomitter åbenbarer sig for en. Resten af turen tilbage til hotellet er næsten uafbrudt singletrack (10 km) med udfordrende teknisk kørsel i leret jord med nogen rødder og klipper.

Etape 2: (52 km, 1686 hm). Ad skovveje og mindre stier (med masser af rødder) arbejder vi os op til Passo delle Mendola (1.363 m), hvorfra en panoramisk udsigt venter os. Vi fortsætter ad skovveje og kortere singletracks til Malga Monte Roen (1.735 m). Efter en god nærende frokost på et lille hyggeligt rifugie, går det stejlt op til toppen af Monte Roen 2.015 m, hvor udsigten er fantastisk! Nedkørslen er guld! Ca. 6 km med uafbrudt singletrack. Derefter går det med rivende fart ned gennem skoven ad mindre skovveje til valfartsstedet San Romedio, et underfundigt sted med masser af historie og mystik. Seks små kirker bygget side om side i løbet af 600 år på en stejl klippe i midten af en slugt med lodrette klippesider. Valfartstedet bliver bevogtet af (levende) bjørne, som man i løbet af dagen kan se i deres indhegning! Turen videre foregår langs en aquadukt hugget ind i klippen ca. 100 m over vandløbet for neden. Efter et asfaltstykke, hvor vi skal passere en af Italiens højeste dæmninger (140 m) arbejder vi os op til Lago di Giustina og Castello di Cles.

Etape 3: (55 km, 1890 hm). Tredje etape starter (i 500 meters højde) med nogle kortere stejle op- og nedkørsler, indtil vi når begyndelsen af ugens længste stigning, der går til Rifugio Peller i 1.990 meters højde, hvor de første glimt af Brentas imponerende klippemassiver venter. Stigningen er lang, og men stiger kun med 7-8% (grus). Efter en god, fed frokost og lidt afslapning i rifugiet fortsætter vi videre op over trægrænsen og rundt om Monte Pellar (2.320 m) til det, man vist roligt kan kalde vildmarken! Først og fremmest kan vi glædes over de sneklædte Cima Tosa og Cima Brenta men også udsigten ned til den asurblå/jadegrønne Lago di Tovel er værd at skrive hjem om (...tage selfier med!)! Her vil vi se utallige marmotter, der leger uforstyrret langs stierne. Ugens længste nedkørsel på omkring 1.500 højdemeter er nærmest uendelige. Først dejlig singletrack men senere skov- og grovkornede grusveje, indtil vi rammer Val di Sole, hvor vi overnatter. Hotel med udendørs jacuzzi.

Etape 4: (Hold 2: 43 km, 1730 hm). Efter en god nats søvn starter vi lige på og hårdt med en heftig stigning op igennem Val Meledrio forbi flere vandfald til Passo Campo Carlo Magno i 1.685 m højde. Efter frokost fortsætter vi ad grovkornede grusveje til det afsides Rifugio Graffer i 2.261 meters højde. Er der stemning og vejr til det, fortsætter vi til Passo del Groste 2.441 m. (Optional) Udsigten fra denne ”stairway to heaven” til blandt andet Brentas kolossale og helt rå klippemassiver samt Adamellernes tunge gletchere i baggrunden er åndedrætsbesværende... ligeledes stigningsprocenterne, der dog varierer så meget, at man når at komme sig! Området er øde, råt og goldt og strækker sig så langt øjet rækker. Ekspeditionen fortsætter på tværs af et tundralignende område praktisk talt uden stier, hvilket betyder ca. 4 km med teknisk og sjov kørsel! Endelig nås Monte Spinale, hvor 360 gradersudsigten igen er helt fantastisk! Derefter går det stejlt ned ad sten/grus vej til et af Italiens mest kendte skisportsområder, Madonna di Campiglio, hvorfra vi via endnu et super stykke single track når det smukke vandfald, Cascata Vallesinello.

Etape 5: (Hold 2: 47 km, 1400 hm. Hold 1: 70 km, 1920 hm). Hvis vi kan komme lidt tidligt op, tager vi først på en bonustur til Italiens næststørste vandfald Cascate Nardis (140 m). Derefter arbejder vi os møjsommeligt op imod Passo Gotro (1.850 m), det tredje pas på turen. På vejen passeres den mest idylliske, lille skovsø Lago Valagola, i hvilken den sneklædte Cima Brenta (3.173 m) spejler sig på en klar dag! Derefter bliver det lidt rough’t med en teknisk udfordrende opkørsel ad single track, hvor de selv de bedste må trække cyklen et stykke. Stigningen flader heldigvis ud, og der venter noget rigtig sjov singletrack kørsel i overdådige omgivelser på toppen! På vejen nedad skal vi over Passo Daone, før en 600 år gammel vej bringer os til Stenico. Her får vi glæden af endnu et brusende vandfald og det gamle befæstede bispesæde fra middelalderen, hvor selveste Napoleon havde sit hovedsæde på et af hans mange felttog i Italien. Overnatning San Lorenzo in Banale.

Etape 6: (62 km, 1900 hm). Også fra Lago Molveno kan man skimte de højeste tinder i Brentadolomitterne, Cima Brenta (3.150 m) og Cima Tosa (3.173 m) men denne gang fra den anden side. Vi skal følge sekundære veje op til Andalo (1.150 m), et mindre skisportssted, hvor det amerikanske olympiske hold træner om vinteren. Der fortsættes med et par stejle nedkørsler, hvor vejen nærmest forsvinder under én (cement og grus). Pludseligt kommer man ud af skoven og befinder sig i et bakket eventyrlandskab med æbleplantager overalt og små karakteristiske trentinerbyer med de let genkendelige kirketårne. Vi fortsætter igennem en 2 km lang vandre-tunnel under bjerget for at nå et ørkenlandskab med sten fra dramatiske stenskred på begge sider af vejen. Målet er den smukkeste lille bjergsø Lago di Tovel omgivet af bjerge i 3.000 meter klassen på alle sider. Først kører vi op ad verdens bedste singletrack til søen, hvor vi kan bade, hvis vejret er til det. Alternativt kan man køre op ad asfaltvejen. Nedkørslen (8 km) herfra er alle mountainbikers drøm! Single-tracket er nemlig konstrueret (til vandrefolket) således, at man kører på kryds og tværs af dalen ned midt igennem de mange stedskred, via smukke træbroer, ned over klippegrund og mange drops (trin). På vejen passeres små bassiner med krystalklart og smaragdgrønt vand!!! Fantastisk afslutning på en fantastisk tur!

Hjemrejse.

(se fotos 2018 på Facebook (Bike Italien/albums) fra MTB-Safari 2010 her og 2009 i arkivet!)

E-mail: joachimjerichow@hotmail.com

Mobil: 0039-3493672104.

 

 

 

 

 

 

  •  

  •  

  •