Gran Sasso fra L'Aquila (2.129 m)

Capello di San Vicenzo (1.455 m)

Forca di Presta (1.534 m)

Forca di Cerro (728 m)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rom-San Marino

 

Datoer for Rom-San Marino: 27/6-4/7-2019

Eventyrgalskab:

Efter årets succestur, er det med glæde, at vi påny kan tilbyde cykelugen fra Rom til lilleputstaten San Marino. En meget eventyrlig tur i en forholdsvis ukendt del af Italien: Lazio, Abruzzo, Umbrien og Le Marche, men ikke desto mindre guf for motionisten, der holder af at opleve, imens han (m/k) sveder! Datoerne er i år valgt med håb om at komme til at se blomsterhavet på Monte Sibillini stå i fuldt flor, som det har for vane på denne tid af året!

Udover Gran Sasso (Corno Grande 2.912 m), som er Appenninernes højeste bjerg, og hvis øde afsides bjerglandskaber er en kæmpe oplevelse i sig selv, har vi lagt vægt på at se og opleve så mange spændende, særprægede, anderledes, smukke, romantiske, kendte og ukendte byer som muligt: Assisi, Spoleto, Ascoli Piceno, L'Aquila, Gubbio, S. Stefano di Sessanio, Trevi, Civiltella di Tronto, Norcia for at nævne et par stykker. Vi danskere kan simpelthen ikke forestille os, hvor mange af fortidens skatte, som disse fjerne, uvejsomme bjergregioner gemmer på, før vi dykker ned i materien og smittes med den meget smitsomme cykelsygdom: eventyrgalskab! Små romantiske middelalderbyer, hvor husene er trængt sammen på klippetoppe som mus på et stykke drivtømmer; perlerækker af intakte middelalderborge med tykke mure, dystre tårne og flotte skydeskår, der giver os en fornemmelse for fortidens usikre tider og behovet for beskyttelse!

Rifugio-Parco Nazionale del Gran Sasso. Foto: Gabaltim. CC-BY 3.0

Mussolini

Dertil kommer vi forbi en række historiske og anekdotiske seværdigheder, som f.eks. det hotel, hvor Mussolini sad til fange i 2.130 meters højde i starten af 2. verdenskrig! Også borgruinen, hvor filmen Lady Hawk er optaget, passerer vi, og smukke Gubbio, som er blevet allermest kendt for sødsuppe-tv-serien Don Matteo med Terrence Hill i hovedrollen. Frokost er planlagt i Assisi, som helt klart er en af Italiens rigeste, flotteste og mest hellige byer! Her vil vi for første og eneste gang gå på kompromis med vores allerhelligste sikkerhedsregel, når vi for en kort stund tager hjelmen af og kigger indenfor i den verdensberømte: La Basilica di San Francesco, hvor resterne af Frans af Assisi er opbevaret. Faktisk drejer det sig om TO kirker, hvor den ene mere rigt udsmykkede kirke på imponerende vis er bygget over på den anden!

 

Rocca di Calascio. Foto: Renano. CC-BY-SA 3.0

Også set fra et naturalistisk perspektiv er turen ekstremt varieret! Allerede på førstedagen får vi fornøjelsen af at køre langs søerne Turano og Lago del Salto, der i ynde og romantik er som taget ud af eventyrbøgerne! På andendagen venter der et sjælden cykeloplevelse i form af Nationalparken Gran Sasso (den store sten), hvor uendelige græsklædte vidder og monstrøse klippeformationer skaber en helt speciel stemning! På trejdedagen gælder det Lago di Campotosto i 1.313 meters højde, hvor man kan være heldig at fange spejlbilleder af Corno Grande! På fjerdedagen skal vi opleve en bjerggruppe kaldet Sibillini, som er kendt i hele Italien for et blomsterhav af vilde blomster i skrigende røde og blå/violette farver, der dækker adskillige kvadratkilometer med middelalderbyen Castellucio som romantisk baggrund (prøv evt. at google "Castellucio foto"!) Turen afsluttes ved Adriaterhavet, hvor vi endelige kan få vasket sveden af vores cykeltøj på (if weather permits?)

Men Rom-San Marino er ikke kun historie, kulturskatte og romantik! De daglige etaper har alle betragtelige stigninger, som skal overvindes. Udover stigningen til Campo Imperatore (2.130 m) allerede på andendagen (sidste stykke er optional) er passene, vi skal over, mellem 1.000-1.550 m høje: Longone (1.084 m), La Forca (1.350 m), San Giacomo (1.132 m), Valico di San Franco (1.455 m), Forca di Presta (1.536 m), Forca Canapine (1.541 m), Bocca Trabaria (1.049 m), Forca di Cerro (728 m). Stigningsprocenter mellem 5-8% med maksimale procenter omkring 11-12% Turen er designet til ryttere på bredt motionistniveau og med en sværhedsgrad på 8, hvor Dolomitterne Unplugged (10) og Milano-Rom (8). De beskrevne etaper er som udgangspunkt for hold 1, imens der kan blive tale om en anelse lettere varianter for hold 2/ evt. hold 3.

Lago del Salto. Foto: Alessandro Blasi. CC-BY 2.0

Stigningerne i tal:

  Dist. Start Slut Dislivello Gnms.%
Longone
-
459
1.087
628
-
La Forca
-
552
1.350
798
-
Campo Imperatore
44,9
579
2.129
1.717
3,8
Valico San Franco
24
660
1.454
794
3,3
Monte Piselli, San Giacomo
-
426
1.132
706
-
Forca di Presta
14
600
1.534
934
6,7
Forca di Cerro
9
319
728
409
4,6
Bocca Trabaria
14,2
335
1.049
714
5

De daglige etaper:

Etape 1: Første hotel-Lago di Turano-Castel di Tora-Rocca di Sinibalda (540 m)-Longone (1.084 m)-Lago di Salto-La Forca (1.350 m)-L'Aquila (721 m). 122 km, 1.790 hm.

Skøn etape at starte turen med! Vi kører flat til Lago di Turano, hvor vores første lille eventyrby Castel di Tora venter os. Efter at have krydset den spektakulære bro over søen ses middelalderborgen La Rocca Sinibalda, der mest af alt ligner et arabisk slot!! Herfra starter vores første stigning (ca. 600 hm) til Longone (1.084 m). En forrygende nedkørsel bringer os til dæmningssøen Lago del Salto, hvis jadegrønne farve får den til at se helt eksotisk ud! Dæmningen for enden er 90 m høj og var Italiens største, da den blev bygget. Fra Fiamignano starter dagens længste stigning, hvor vi i helt afsides omgivelser og med pragtfuld udsigt til Gran Sasso arbejder os op til passet La Forca i 1.350 meters højde. Herfra nedkørsel til vores slutdestination L'Aquila, dronningen af Abruzzo, en super hyggelig by med romersk oprindelse ved foden af Gran Sasso. På vores vej igennem byen kan vi se det Spanske fort og det romerske amfiteater: Amiternum. Byen blev slemt beskadiget ved jordskælv i perioden fra 2008 til 2012, der nåede 6,3 på Richter-skalaen.

Etape 2: L'Aquila (721 m)-S. Stefano di Sessanio (1.251 m)-Calascio-bivio (1.644 m)-Campo Imperatore (2.130 m optional)-L'Aquila. 120 km, 2.390 m.

Efter 12 km starter første del af vores meget lange opkørsel til Campo Imperatore. Området er goldt men utrolig smukt med udsigter til høje bjerge og fjerne dale. Første stop er S. Stefano di Sessanio, den sødeste lille by i 1.251 meters højde med et højt tårn som kendetegn. Vi fortsætter flat til Calascio, hvorfra vi kan se miniatureborgen Rocca di Calascio (1.450 m), der blev brugt i filmen Lady Hawk med blandt andet Michelle Pfeiffer og Rutger Hauger (2 Oscar). Vi triller videre til Castel d. Monte, hvorfra vi igen skal til at arbejde for det! Denne gang ca. 500 hm. Endelig når vi Campo Imperatore, som er en vidtstrakt, græsklædt dal med pragtfulde looks til Corno Grande (2.912 m) en klippeformation som nemt kunne være lånt fra Dolomitterne! De bedst trænede fortsætter helt til Albergo del Campo Imperatore (2.130 m), hvor Mussolini sad fanget i en periode under 2. verdenskrig... lige indtil han på mirakuløs/katastrofal vis blev befriet af tyske specialtropper d. 12. settembre 1943, der landede i det svært tilgængelige område med svævefly!!! Dem, der har lyst, kan se det lille museum, før vi kan sætte cyklerne i frigear og ræse de godt 40 km tilbage til hotellet. Sjovt nok kommer Giro'en også forbi Gran Sasso i år... for femte gang! Ikke helt tilfældigt, for ruterne er helt fri for træer og bebyggelse og derfor ultra sceniske og velegnede til fjernsyn!

Etape 3: L'Aquila-Valico di San Franco (1.455 m)-Lago di Campotosto (1.313 m)-Teramo-Civiltella di Tronto (645 m)-San Giacomo ( optional 1.132 m)-Ascoli Piceno. Hold 1: 160 km, 2.100 hm. Hold 2: 139 km, 1.680 hm.

På tredjedagen, som er vores længste etape (dog mest nedkørsel), fortsætter vi for en stund i nationalparken Gran Sasso. Første stop er valfartskirken Madonna di Appari, et kultsted, som klart fortjener et kig. Dernæst den lille romantisk perleby, Assergi i 998 meters højde med flotte bjerge som baggrundskulisse. Så går det opad til endnu et pragtfuldt stykke græsklædt månelandskab langs med klippeformationerne Mt. Corvo (2.623 m), Monte Lenca (2.208 m) og M.S. Franco (2.132 m) i ca. 1.500 meters højde. Vores mål er søen Campotosto (1.313 m), som kan give nogle helt eminente fotos med Gran Sasso i baggrunden! En lang nedkørsel på over 1.000 højdemeter skulle nok kunne give lidt fart i cyklen, indtil vi når Teramo, som vi dog holder os i udkantet af. Til gengæld tager vi et nærmere kig på Civitella del Tronto, som ligger smukt med udsigt over hele dalen og Adriaterhavet. Herfra starter dagens anden stigning til San Giacomo (optional), hvor 360 grader udsigten får os til at tabe pusten.... hvis vi ikke allerede tabte den på vej op? Godt 600 hm før vi kan trille ned til pragtfulde Ascoli Piceno, de 100 tårnes by også kendt for Piazza del Popolo (folkets plads), som er regnet for en af Italiens smukkeste pladser!

Etape 4: Ascoli Piceno (160 m)-Acquasanta Terme-Arquata del Tronto (749 m)-Forca di Presta (1.535 m)-Forca Canapine (1.541 m)-Norcia-(604 m)-Forca di Cerro (728 m)-Spoleto. 129 km, 2.290 hm.

Cykelugens fjerde etape byder på cykelugens mest autentiske stigning, som også regnes for en af Appenninernes absolutte topscorere blandt cykelfolket! Men før vi når til selve stigningen, bringer ruten os til et meget specielt sted, hvor termalsk vand vælter ud af klippen og danner en naturlig pool. Er der stemning for det, og er vejret til det, kan vi stoppe for en stund og lade det varme vand lindre de ømme muskler? Fra Ascoli Piceno stiger den relativt store vej stille og roligt til omkring 600 meters højde. Her drejer vi fra imod Forca di Presta, ca. 14 km med gennemsnitlige stigningsprocenter på omkring 7%. Meget af stigningen er åben og giver helt fantastiske looks til dalene under os, heriblandt Arquata del Tronto. Mod slutningen, netop som vi befinder os direkte under Monte Vettores (2.476 m) imponerende klippefacade, strammer den til og nærmer sig 10% over et stykke på ca. 3 km. Efter selve passet møder der os et helt surealistisk syn: En nærmest uendelig eng dækket af blå og røde blomster får alle klokker til at ringe, og fuglene synger til! Og så med den fortryllende Castelluccio i baggrunden... ufatteligt smukt! Efter en kortere nedkørsel skal vi op til stigningens andet pas: Forca di Canapine (1.541 m) og herfra starter den lange nedkørsel til muromkrænsede, Norcia. Fra Norcia bølger vejen op og ned, indtil vi slutter af med den relativt nemme stigning (5%) til Forca di Cerro (728 m) (kørt i Giro'en i 2007), før vi kan trille ned til vidunderlige Spoleto, kendt for romertidens mest imponerende akvædukt, Cortaccione og borgen La Rocca Albomoziana flot tronende på byens højeste punkt! I øvrigt er byen kendt for dens årlige kulturfestival: Festival dei Due Mondi ("De to verdeners festival") eller bare "Spoleto festival". Tre gange med i Giro'en: 1977, 2004 og 2007.

Etape 5: Spoleto-Campella-Trevi-Foligno-Monte Sabasio (784 m)-Assisi (506 m)-Gubbio (661 m)-Pietralunga (565 m). 130 km, 1.740 m.

Den femte etape er det tætteste vi kommer på en flad etape, men helt pukkelfri er den ikke! Fra Spoleto køres nord på i retning Assisi, fødestedet for Frans af Assisi. På vejen passerer vi de to klassiske italienske byer: Først nuttede Campello sul Clitunno, der med sin vakkelvorne ringmur ligger der fint på sin bakketop og dernæst Trevi, der smukt beklæder hele sin bakke med huse og ikke mindst kirken på toppen. Efter at have kørt rundt om bjerget Subasio (1.290 m), en smuk bjergvej med næsten konstant udsigt, (783 m som højeste punkt), kommer vi ned til Assisi oppefra og får på den måde det perfekte indtryk af byens bemærkelsesværdige ynde! Efter frokost og et kort kig indenfor i Basilica di San Francesco, fortsætter vi i retning af Gubbio, hvor vi møder dagens anden stigning til omkring 663 m. Gubbio er udover bygningen Palazzo dei Consoli allermest kendt for tv-serien Don Matteo med Terrence Hill i hovedrollen som en skakspillende præst, der hjælper de komiske carabinieri med at løse alverdens mysterier.

Etape 6: Pietralunga (565 m)-Citta di Castello-S. Giustino-Bocca Trabaria (1.049 m)-San Leo-San Marino. 131 km, 2.190 hm. (forskellige varianter).

Sjette og sidste etape bringer os først og fremmest til Citta del Castello. Vi fortsætter til San Giustino, hvor dagens længste stigning har sin begyndelse. Vejen til passet Bocca Trabaria (1.049 m) er spændende uden at være særlig hård (5%) med masser af hårnålesving og udsigt hele vejen! Den mellemlange rute tager os forbi middelalderbyerne Sassocorvare og Mercatino Conca, før vi endelig når San Marino med den uindtagelige borg på toppen af klippen! En længere og mere udfordrende variant af ruten bringer os desuden forbi borgen San Leo, som vil gøre enhver drengedrøm om ridderborge til skamme! Lilleputstaten San Marino er omgivet af Italien på alle sider og råder kun over 61 km2 med en population på 33.562 indb. Vi har også lavet kortere variant, som besøger Gola dei Furlo (en dramatisk slugt) og Urbino (Palazzo Ducale). Hvis alt går som det skal, springer vi i Adriaterhavet med cykelbukserne på inden mørkets frembrud!

Afrejse: Tordag d. 27/6-2019

Hjemrejse: Torsdag d. 4/7-2019

Flyrejse: Flyrejsen foregår til og fra Københavns Lufthavn hhv. Billund. Vi henter jer i lufthavnen og bringer jer til startdestinationen.

Priser uge 27, 2019 (7 overnatninger):

Med fly, pr. person. Inkl. morgen- og aftensmad.
9.395 kr.
I egen bil, pr. person. Inkl. morgen- og aftensmad.
7.195 kr.

Priserne ovenfor indeholder italiensk moms.

* Kør-selv rejsende transporteres til Rom fra et nærmere aftalt sted og tilbage til samme sted efter endt tour.

For at tilmelde sig, så klik på "tilmelding" i menuen.

Har du spørgsmål til tilmeldingen, kontakt venligst Joachim Jerichow på følgende e-mail adresse eller telefon:

E-mail: joachimjerichow@hotmail.com

Telefon: +39-3493672104

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Middelalderborgen i San Marino. Foto: Max_Ryazanov. CC-BY-SA 3.0

Passo Presta (1.535 m)

Castelluccio, Passo di Presta.  Foto di Anna Maria Temperanza

Forca Canapine (1.541 m) med Castelluccio i baggrunden.

Lago Petranzoni, Corno Grande, Gran Sasso. Foto:w:nl:Gebruiker:Idéfix GNU 1.2

Passo di Presta, Monte Vettore 2.476 m

Rocca Sinibalda. Foto: Alessandro. CC-BY 2.0

Basilica di San Francesco, Assisi

Castelluccio, Passo di Presta

S. Stefano di Sessanio, Gran Sasso. Foto: Ra Boe. CC-BY-SA 3.0

Gubbio (by night)

Madonna di Appari. Foto: Lasacrasillaba

Trevi

Spoleto og Akvædukten Cortaccione

L'Aquila, Forte Spagnolo. Foto: Lasacrasillaba. CC-BY 3.0