1  

Klippen: The Seven Pillars of Wisdom. Foto: Tomobe03 CC BY -SA 3.0

Wadi Rum: "Månedalen", hvor flere film er optaget.

Foto: Douglas Perkins CC BY 2.0

Jeep-safari

 

 

 

 

 


 

 
   
 
 

 

 
 
 


Ørkensandet i Jordan

 

Ørkensandet i Jordan

(En tur er meget sandsynlig, men er endnu ikke bekræftet! Vi afventer det endelige ok fra de jordanske myndigheder). Sandsynlige datoer er 28/10-4/11).

Det lille kongedømme, Jordan, er ikke det land, man hører mest om, når man tænder for fjerneren! Men graver man lidt i sandet, så åbenbares et lille ørkenrige med en fantastisk spændende historie og dertil en natur, så anderledes end den vi er vant til, at man skulle tro, at man var kommet til Mars (ikke helt tilfældigt, at mange film, der foregår på Mars, bliver filmet her!)

Geografisk vil de fleste have svært ved at placere landet på kortet, men det ligger faktisk uhyre centralt midt imellem kontinenterne Europa, Asien og Afrika og har igennem historien nydt godt af handelskaravaner på kryds og tværs - ikke mindst silkevejen - samt af pilgrimme på vej til Mecca og måske lidt mindre godt af alle de korsriddere, der flokkedes til landet i middelalderen? På verdensplan er der nok flere, der har hørt om København end Jordans hovedstad Amman, men tænker man over det, så er næsten samtlige geografiske navne i Jordan nævnt i Biblen (verdens number 1 bestseller), så vores uvidenhed er vist vores egen skyld!

At cykle i Jordan i oktober/november er skønt! Ørkensandet og luften er stadig varm efter sommerens bagen - en tør behagelig varme - og regn er ikke særlig sandsynlig! Cykelruterne, vi har planlagt til jer, tager jer på en kulturel rejse for at se, føle og opleve landets mystik og den tusindårige historie: Vi skal blandt andet se velbevarede mosaiker fra nogle af de første kristne kirker; imponerende middelalderborge bygget af korsriddere samt et af Verdens Syv Nye Vidundere: Petra, en pragtfuld gravportal samt et amfiteater hugget direkte ud af klippen - et af de mest særprægede og unikke steder i verden overhovedet!

I dalen Wadi Rum cykler vi i Lawrence of Arabias kamelfodspor med monumentale klippeformationer linet up til skue på begge sider. Og skulle nogen blive trætte af sand mellem tæerne, så kan de skylle det af i Det Døde Hav, hvor vi afslutter vores rejse med en slags flydende dukkert!

Det cyklingsmæssige niveau er tilpasset til cykelturister, så de fleste kan være med. 50 km i snit, 250-900 højdemeter. Cyklerne er en del af pakken (mountainbikes). Underlaget er (fortrinsvist), som I nok kan forestille jer: sandet, men vi har også passager på asfalt. Hele vejen har vi en følgebil med frisk vand og snacks. Bagagen transporteres i bilen. Langs ruterne følger vilde kameler os på vej. Betryggende! To nætter sover vi i beduintelte (2 personer pr. telt + senge, lagner, tæpper og fælles toilet- og badefaciliteter) og nyder en afslappet atmosfære med de arabiske værter over en kop te.

Afrejse: Vi afventer svar fra Jordan.

Hjemrejse:

Priser:

Med fly, pr. person, 7 overnatninger
14.995 kr.

Prisen er inklusive: Flyrejse, hotelophold (7 nætter) med halvpension (ekskl. drikkevarer), al transport, leje af mountainbikes, cykelservice, vand fra følgebilen, daglig snack med frugt, tørret frugt, nødder m.m., bagagetransport/følgebil, entré Madaba, entré Monte Nebo, entré Wadi Rum, jeep-safari (2 timer), dansk rejseleder, lokale cykelguides, visum.

Ikke inklusive: Enkeltværelsetillæg, entré Petra (71 dollars), frokost (optional: 10 dollars pr. dag), evt. afbuds- og ulykkesforsikring, alle drikkevarer udover vand.

Hoteller/camps: Hotellerne har tre og fire stjerner. To gange sover vi i camps med overnatning i beduintelte.

Enkelværelsetillæg: 1.400 kr. for hele ugen.

Program:

Dag 1: Ankomst til Queen Alia Airport. Kort transport i bus til vores hotel i Madaba, som ligger 790 m over havets overflade. Byen Madaba er nævnt adskillige gange i biblen, og befolkningen her hørte i gammel tid til de 12 oprindelige israelske stammer. Efter et jordskælv i år 749 d.c., der ødelagde byen fuldstændigt, lå ruinerne øde hen i 1100 år, indtil et kristent fællesskab valgte at flytte dertil i 1800 tallet for at genopbygge byen. I forbindelse med dette arbejde fandt man under ruinerne mosaiker af stor kunstnerisk og historisk værdi. Heriblandt et fantastisk "Kort over det hellige land", som vi skal se den følgende dag! Aftensmad. Overnatning hotel.

Dag 2: Vi starter vores første cykeldag med at til kirken Basilica of Saint George, hvor vi blandt andet skal se de berømte mosaiker. Efter et indledende lift i bus vil dagens cykelrute bringe os forbi bjerget Nebo (817 m), hvor selveste Moses først fik sin åbenbaring om "The Promissed Land" og senere (ifølge legenden) blev begravet. Fra bjerget kan vi nyde den uendelige udsigt over Det døde Hav, der som bekendt ligger 430 meter under havoverfladen og er verdens laveste sted, (som ikke er havbund). Efter lidt afslapning ved Det døde Hav i AlMujib kan de bedst trænede køre stigningen til Karak (26 km, 1.300 hm optional). Resten bliver transporteret op til byen, som er kendt for den enorme korsridderborg, Kerak, positioneret i 1000 meters højde. Byen regnes som et af de tidligste kristne bosteder, som kan dateres helt tilbage til det første århundrede efter Jesus korsfæstelse. Overnatning på hotel. 63 km + 25 km (optional), 960 hm. + 1300 hm optional.

Dag 3: Indledes med, at vi besøger korsriddernes gamle borg bygget af Pagan the Butler i tiden efter år 1132, hvor han blev udnævnt som Lord of Mont-real og Oultre-Jordan af Kong Fulk af Jerusalem. Efter kun 46 år overgik borgen til araberne anført af Saladin efter et års belejring! Cyklingen fortsætter igennem vidtstrakte ørkenlandskaber i dalen Wadi al Hasa, hvor vi holder pause ved en malerisk slugt med mulighed for at dyppe fødderne m.m. i det reneste kildevand! Dagens stunt ender med et gudesmukt udsigtspunkt over Jordans største national park: Dhana reserve (513 m), hvor vi skal overnatte i vaskeægte beduintelte (2 personer pr. telt). Teltene har senge, lagner og tæpper, som almindelige hotelværelser men fælles toiletter og bad. 44 km, 690 hm.

Dag 4: Fjerdedagen starter med et lift i bussen, så vi hurtigt kan komme til Shobak borgen (1330 m). Borgen havde en yderst strategisk betydning i middelalderen, hvor den kunne dominere trafikken fra Syrien til Egypten og ikke mindst i forhold til de arabiske pilgrimmes rejse til Mecca. Borgen ligger højt på en bakke, hvilket gjorde vandforsyningen problematisk. Som løsning gravede man en tunnel, som ikke kunne angribes af borgens fjender, ned til to naturlige kilder ved bakkens fod (den skal vi se). Også denne borg faldt i Saladins hænder i år 1189 efter hele to års belejring! Dagens off-road cykelrute foregår med billedskønne klippeformationer på alle sider (og sporadiske, vilde kameler) fra Shobak til Lille Petra (1040 m), en arkæologisk perle hugget ind i sandstenene og del af den større Petra Archeological Park, som er UNESCO World Heritage Site og hører til verdens absolutte kulturelle vidundere! Her kan vi, efter at have forceret en snæver kløft, blandt andet beundre de 2000 år gamle, nyrenoverede hellenistiske loft-fresco'er i "The Painted House," som blev udgravet indtil 1983. Overnatning på hotel i Petra. 46 km, 945 hm.

Dag 5: På dag fem skal vi se og opleve Petra, som hører til de største arkæologiske opdagelser i nyere tid med tegn på beboelse helt tilbage til år 7000 B.C. De friske vil få muligheden for at stå lidt tidligere op for at en meget autentisk og ikke-turistet vandretur fra Little Petra til Petra, hvor der vil være flere udsigtspunkter, regnbuefarvede klippesegmenter, autentiske beduinlandsbyer og klostret Al-Deir (12 km, 3 timer). Anbefales. Man regner med, at Petra har været hovedstaden i Nabatanernes kongerige siden år 400 B.C., og at stedet fungerede som marked for arabiske handelsruter, heribland "Silkevejen". Byen nåede sin storhedstid ca. år 100 A.C. med konstruktionen af den 50 m høje, helt unikke, Al Khazneh gravportal samt et imponerede amfiteater hugget direkte ind i sandstenen! Sandsynligvis et mausoleum for Nabatanernes konge Aretas IV? Efter at være blevet forladt i den islamiske periode, blev Petra genopdaget i 1812 af Johan Ludwig Burckhardt. En snæver slugt på 1,2 km leder os til Al Khazneh, hvorefter vi kan fordybe os i fortidens mange mysterier! Overnatning på hotel i Petra. Ingen cykling.

Dag 6: Efter et lift ud af byen, venter der en pragtfuld cykeloplevelse i "Månedalen" Wadi Rum, hvor en bred, sandet dal er flankeret af de smukkeste klippeformationer, man kan forestille sig! Den største Wadi i Jordan. Dalen har været beboet siden før-historisk tid, hvilket kan dokumenteres med adskillige vægtegninger, som vi selvfølgelig skal se. Dalen er mest berømt fordi englænderen, T.E. Lawrence, også kaldet Lawrence of Arabia, flere gange passerede her i løbet af den Arabiske opstand i 1917 og beskrev det, som han så som en ...processional way greater than imagination! Således er en af de klippeformationer, som vi skal se, opkaldt efter bogen skrevet af Lawrence: The Seven Pillars of Wisdom, hvori dalen er beskrevet. Dalen har også lagt baggrund til filmen The Martian (Mars-boeren) med Matt Damon (som iøvrigt kan anbefales!) Overnatning i beduintelte (fælles toiletter og bad). 83 km, 540 hm.

Dag 7: På den syvende dag tager vi først på en to timers 4x4 jeeptur i ørkenen, hvor vi vil blive bragt til klippeformationer og andre steder af helt speciel interesse! Blandt andet vandfaldet Shellala Falls, som Lawrence beskriver som et Paradis "fem kvadratfod!" samt Nabatanske huleskrifter (petroglyffer). Derefter tager vi bagvejen til Aqaba på cykel, hvor kameler igennem årtusinder har fragtet megen gods og guld!

Aqaba ligger ved Røde Havet, og her vil der blive lidt tid til shopping m.v. Ved aftentide kører vi i bus til Det døde Hav, hvor vi skal spise og overnatte. 36,6 km, 248 hm

Dag 8: På sidstedagen har vi hele morgenen fri til at svømme/flyde rundt i Det Døde Hav, mudderbade eller bare slappe af i solen. Det døde Hav er verdens laveste punkt på landjord med sine -430 m og med sit saltindhold på 34%, det mest salte vandreservoir på jorden! Ingen planter eller dyr kan overleve i vandet, deraf navnet. Havet er 50 km langt og 15 km bredt på det bredeste sted. Det salte vand blev i oldtiden brugt til at producere en form for asfalt, der blev brugt til egyptisk mummificering af de døde, men det skal vi ikke prøve! Transfer til lufthavnen og hjemrejse.

E-mail: joachimjerichow@hotmail.com

Mobil: +39-3493672104.

 

 

 

 

 

 

  •  

  •  

  •  

     

    Foto: Raya Sharbain. CC BY-SA 4.0

    Det døde Hav.